Sebab Utama Kenapa Tiada Orang Menolong Budak Dilanggar di China


Tak mungkin benar!! Ramai rakyat Malaysia ingin tahu kenapa semua orang hanya mampu memandang dan langsung tidak berusaha membantu budak berumur 2 tahun yang dilanggar di China baru-baru ini. Sejak kelmarin, memang kecoh pasal video budak 2 tahun kena langgar dengan van dan lori tapi malangnya tiada seorang pon yang peduli. Budak malang tu dah terbaring berlumuran darah tapi orang yang lalu lalang tu buat tak tahu sahaja. Video tu tersebar dgn cepat dan ramai yang marah dengan kejadian ni. Kejadian ini berlaku di China dan bukan di Malaysia.

Sekarang mari kita kaji sebab kenapa ianya berlaku dan boleh juga dikatakan peringatan pada anda yang nak pergi ke China. Kalau anda jumpa atau ternampak orang lain dalam kesusahan seperti seorang makcik terjatuh basikal, atau budak kecil dipukul atau dibuli ataupun anda nampak seorang tua yang tibe2 diserang sakit jantung, sila jangan tolong.. ..

Benar, benar2 kawan2. JANGAN TOLONG! Nak tahu kenapa? Sebabnya bila kau tolong, orang itu dah menjadi tanggungjawab engkau. Contohnya, kau nak tolong makcik yang jatuh basikal tu, katakan makcik tu patah kaki, maka ko yang kena tanggung sume kos perubatan die sbb ko yang tolong dia...

Ataupun ko akan disaman oleh anak makcik tu sbb ko lah penyebab mak die jatuh...Inilah faktanya di China. Nilai moral dah takde. Mereka akan pentingkan diri sendiri sbb kalau mereka tolongpun mungkin mereka yang akan tanggung akibatnya...

Cerita ini berdasarkan fakta yang benar2 berlaku dan tertulis dalam akhbar cina minggu lepas. Dalam akhbar tu penulis bagitau ada seorang askar menolong seorang tua yang terjatuh secara tiba2.. Kerana prihatin takde org lain nak tolong maka askar ni pon naklah bantu tapi anak org tua ni nampak die pegang mak die so die tuduh askar ni yang tolak mak dia. So askar ni kena saman dan terpaksa menanggung kos perubatan org tua tu.

Akibatnya die kena buang kerja. Jadi kes budak yang kena langgar ni pun sama. Baik biarkan jek budak tu sbb kalau tolong and jadi pape yang lebih teruk kat budak tu, diorang yang kena tanggung.

Nak tahu tak apa yang pemandu van tu cakap pasal die langgar budak perempuan tu? Mula2kan die dah terlanggar budak tu dan die berhenti kejap sbb perasan die langgar budak. Masa tu budak tu berada di tgh2 antara tayar depan dan belakang. Die terfikir kalau budak tu mati, die cuma perlu bayar denda lebih kurang RMB10,000- RMB20,000 je tapi kalau budak tu hidup die kena tanggung akibatnya seumur hidup so die teruskan langgar budak tu dengan harapan budak tu akan mati. Itulah undang2 di China yang mana kalau langgar mati lebih senang nak kira drpd langgar hidup. So sekarang pemandu van tu sangat berharap yang budak kecik ni akan mati..

Terukkan? Ini bukan tipu tau tapi seperti yang tertulis dalam sebuah paper cina Jadinya kalau sampai di China ingatlah pesan saya ni...
Semoga perkara ini takkan terjadi di Malaysia tercinta ini... Kesimpulannya, di mana saja, manusia semakin hilang pertimbangan diri. Sebarkan untuk pedoman kita semua

Tak Mungkin Benar!! Klik butang ‘Like’ dan ‘Share’

Untuk info lebih lanjut tentang rakaman perlanggaran tersebut, lihat video di bawah ini :



4 comments:

Mizz Atie Zieya Shukri said...

mintak sngt budak tu hidup...
bia krna saman tros berjuta2 pemandu van tuh...cm bodoh....
cian nya budak tuh....

DySha.Pink◕‿◕✿ said...

gla tol aa.. xda perikemanusiaan..

APAN said...

kalau betul la maklumat yg disampaikan, mmg teruk sangat la gayanya mentaliti orang sana...tpi logik gak...aku rasa pun point tu boleh diterima pakai kalau kat sana...xkan la orang xnak tolong tanpa sebab.budak la tu...len la orang tua...mungkin orang da besar boleh menipu tapi tu budak lagi...rakyat fobia la ni...

Syieda_Joy™ said...

kalau betol la info ni. mesti ramai fobia nak tolong. kang xpasai2 kene tanggung semue.

tapi if di Malaysia buat mcam ni. xtau nak cakap la. @_@