Misteri Raksasa LautRaksasa laut merupakan makhluk mitos atau legenda, yang sering dipercayai mempunyai saizyang besar. Raksasa Laut boleh dikategorikan dengan pelbagai bentuk, termasuk naga laut, ularlaut, atau binatang yang berbilang tangan. Mereka juga berlendir atau bersisik dan seringdigambarkan mengancam kapal-kapal. Takrif "raksasa" adalah subjektif, dan beberapa raksasalaut mungkin telah menjadi seperti ikan paus dan jenis sotong gergasi dan raksasa yang diterimasecara saintifik.

Kita ketahui, 2/3 dunia ditutupi air. Ini adalah kawasan yang cukup luas untuk didiami dan juga tidak boleh dicapai manusia. Jika, lautan ini seperti akuarium, mungkin kita akan boleh melihatgua-gua laut yang diterokai seperti apa yang kita baca di dalam buku-buku geografi. Untuk itu, kita hanya boleh membuat anggaran mengenai kehidupan laut berdasarkan sedikit bukti yang diperlihatkan oleh laut dari masa ke semasa kepada kita. Boleh jadi, raksasa laut ini memang wujud. Mari kita lihat penemuan-penemuan yang ada sehingga kini.

Makhluk yang berusia 150 juta tahun (plesiosaurus) ditemui pertama kali pada tahun 2006 diSpitsbergen, sebahagian daripada kepulauan Svalbard Norway, di gurun kutub yang bersepahdengan fosil reptilia laut. Kemudian, pada 2008, fosil yang lengkap ditemui dan terpelihara baik di lombong Kanada.
April 25, 1977, Maru Zuiyo kapal nelayan Jepun, kapal pukat tunda untuk ikan kembung di luar pantai New Zealand, tersangkut bangkai reput pada kedalaman 900 kaki. Ianya adalah seekor haiwan laut misteri berukuran 14m panjang dan nampak seperti raksaksa laut zaman purba. Prof Tokio Shikama, seorang pengkaji haiwan purba Universiti Yokohama mengistiharkan bahawa bangkai itu bukan dari sebarang spesis ikan atau mamalia yang diketahui tetapi ada persamaan antara bangkai itu dengan haiwan laut purba pleisiosaurus yang sepatutnya telah pupus lebihkurang 100 juta tahun yang lalu.Satu raksasa laut hodoh lagiganjil telah dinaikkan ke darat di Guinea. Ia adalahsebahagian raksasa yang reput mempunyai 4 tapak kaki, satu ekor dan buluyang panjang. Saintis yang memeriksa makhluk ituberkata bahawa mereka telah melihat haiwan itusebelum ini, tetapi merekatidak mempunyai petunjukkepada definisi mereka. Terdapat 2 lagi gambar dibawah pada posisi lain.


Hwang, 66-tahun-tua nelayan yang tinggal di kawasan berhampiran, berkata dia tidak pernahmelihat keadaan seperti ini dalam seumur hidupnya. Ikan itu terikat dengan tali apabila ia muladitemui. Gambar di bawah merupakan bangkai raksasa laut berukuran 55 kaki dan anggaran berat10,000 pounds telah dijumpai dihanyutkan sehingga di pantai di China. Makhluk yang sudah berkeadaan reput teruk itu tidak boleh dikenal pasti menurut laporan pada 25 April 2011 yang lalu.Dari 1933 dan seterusnya, suatu gambar laporan siasatan telah terbongkar mengenai haiwanyang besar dalam tasik yang telah wujud berabad-abad lamanya .Laporan terawal yang diketahuiadalah dikatakan ditemui di Life of St Columbia oleh Adamnan. Ia menerangkan bagaimana padatahun 565 Columba menyelamatkan kehidupan Pict, yang dikatakan diserang oleh raksasa.

2 comments:

ishiko said...

err.. ni yg benar ke tak

Elih Japahar said...

kalau dinosour itu ada,hidupan besar ini jugak mungkin ada benarnya..